MITÄ MIKROVERENKIERTO ON?

Mikroverenkierto on ihmiselimistön suurin ja toiminnallisesti tärkein verenkierron osa. Se muodostuu kaikkein pienimpien verisuonten tiheästä verkostosta, jossa noin 74% verenkierrosta tapahtuu. Verkosto on ihmiselimistössä paljon ohuempi ja tiiviimpi kuin esimerkiksi puun kapillaariverkosto, mutta juuri se selittääkin, miten tärkeitä pienetkin Verisuonet ovat ”paikallisessa” ravinteiden saannissa.

Ihmiselimistössä pienimpien verisuonten verenkierrolla eli mikroverenkierrolla on ratkaisevan tärkeä kuljetustehtävä: Se toimittaa kudoksiin ja elimiin happea ja ravinteita,kuljettaa pois kuona-aineita sekä tukee immuunijärjestelmää.

Kun hengitämme ja syömme eli annamme toimivan mikroverenkierron kautta soluillemme mitä ne tarvitsevat, hoitavat ne tehtävänsä ja pitävät meidät terveinä ja energisinä – siis elossa. Happi ja ravintoaineet siirtyvät hiusverisuonien seinämän, endoteelin, läpi muille soluille hyödynnettäväksi. Mikroverenkierron järjestelmän tehtävä on kuljettaa elintärkeät aineet jokaisen solun saataville.

Puutteellinen tai häiriintynyt mikroverenkierto onkin usein syynä solujen nopeaan vanhenemiseen ja lukuisten vaivojen ja sairauksien syntymiseen.