HEIKENTYNYT MIKROVERENKIERTO USEIDEN OIREIDEN TAUSTALLA

Fotolia_sauvawalk 2kr edit

 

Fysiatrian erikoislääkäri Veli-Pekka Valkonen kertoo MediaPlanet Oy:n artikkelissa mikroverenkierron merkityksestä sekä niistä oireista, joiden taustalla on heikentynyt mikroverenkierto.

Valkosen mukaan tyypillisimpiä oireita ovat turvotus, epämääräiset kiputilat, väsymys sekä energiatason lasku.

mikroverenkierto

Veli-Pekka Valkonen

Fysiatrian erikoislääkäri

– Huolimatta liki 800-vuotisesta tiedostamme mikroverenkierron olemassaolosta, se on sivuutettu laajasti kliinisessä lääketieteessä. Jo arabialainen lääkäri ja filosofi Ibn al Nafis (1210-1288) kuvaili tarkasti keuhkojen verenkiertoa ja viittasi samalla mikroverenkierron välttämättömyyteen, Valkonen kertoo.

Valkosen mukaan normaali mikroverenkierto mahdollistaa kudosten hapen- ja ravinteiden saannin, auttaa poistamaan hiilidioksidia ja kuona-aineita sekä kuljettaa soluaineenvaihdunnan tuotteita, kuten hormoneja.

Lukuisten oireiden taustalla

Mikroverenkierron mekanismeja ei vielä täysin tunneta, mutta sen häiriötilan on arveltu olevan lukuisten oireiden ja jopa sairauksien taustalla.

– Turvotus, epämääräiset kiputilat, väsymys ja energiatason lasku ovat tyypillisimpiä mikroverenkierron häiriöstä kertovia oireita. On havaittu, että länsimaiset elämäntavat, jotka usein johtavat myös ylipainon kertymiseen, aiheuttavat mikroverenkierron häiriintymistä. Lihavuus itsessään heikentää merkittävästi mikroverenkiertoa, aiheuttaa verenpaineen nousua sekä sokeriaineenvaihdunnan epätasapainoa. Metabolinen oireyhtymä terminä on siten yllättävänkin totta. Kyseessä ei ole varsinainen sairaus vaan kehon häiriötila, joka jatkuessaan johtaa aikuistyypin sokeritautiin ja muihin liitännäissairauksiin.

Liiku säännöllisesti ja syö terveellisesti

Mutta miten elimistön ‪mikroverenkiertoon voi oikein vaikuttaa?

Veli-Pekka Valkosen mukaan tärkein ja paras keino ovat terveellisten elämäntapojen noudattaminen ja tupakoinnin välttäminen.

– Kaikki se, mikä kohentaa kudosten hapen ja ravinteiden saantia, edistää myös mikroverenkiertoa. Valitettavan moni on kiireisessä ja stressin täyteisessä oravanpyörässä. Ravinnon yksipuolisuus ja painotus eläinperäisiin ravintoaineisiin eivät mahdollista kudosten optimaalista toimintaa.

Valkonen kehottaa lisäämään ruokavaliossa kasvisten ja hyvien rasvojen osuutta. Riittävä veden juominen, istumisen korvaaminen seisomisella sekä säännöllinen liikunta lisäävät aineenvaihduntaan kaikkialla elimistössä.

– Myös laadukkaan ja riittävän unen vaikutus on ilmeinen, Valkonen muistuttaa.


Apua fysikaalisesta verisuoniterapiasta

‪Mikroverenkiertoa voi elvyttää myös fysikaalisella verisuoniterapialla, josta on raportoitu useissa yksittäistapauksissa ja joissakin tieteellisissä tutkimusraporteissa. Tutkimustieto on toistaiseksi keskittynyt todentamaan aineenvaihdunnallisia muutoksia kudostasolla, erilaisissa sairauksissa ja kuntoutumisprosesseissa. Veli-Pekka Valkosen mukaan tulokset ovat olleet lupaavia ja lisätuloksia odotetaan parhaillaan meneillään olevista tutkimuksista.

– On viitteitä myös siitä, että pitkittyneissä sairauksissa, joissa yleinen hoitovaste on jäänyt vaatimattomaksi, fysikaalinen verisuoniterapia vaikuttaa positiivisesti muun muassa unihäiriöihin, kipuihin ja yleiseen elämänlaatuun.

– Erityisen mielenkiitoista mielestäni on se, että lisääntynyt stressi näyttää johtavan mikroverenkierron häiriintymiseen. Tämä lienee syys siihen, että fysikaalisen verisuoniterapian käyttäjät raportoivat usein yleisen elämänlaadun ja henkisen hyvinvoinnin kohentumisesta, päättää Valkonen.

 


 

Alkuperäinen artikkeli

http://www.naistenterveys.fi/sairaudet/sydan-ja-verisuonitaudit/mikroverenkierron-hairiot

TARU SCHRODERUS, toimitus@mediaplanet.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>